top of page
Search
  • Writer's pictureKulturni center Vintgar

SEE-ME evropska konferenca za mlade London, 17. november 2018

MODERNO SUŽENJSTVO, TRGOVINA Z LJUDMI


Potovanje v London je preseglo vsa moja pričakovanja. Poleg tega, da sem videla ogromno stvari, izkusila londonsko pohajkovanje po ulicah, ki so bile naravnost čudovite, sem spoznala veliko novih ljudi, ki so mi vsak s svojimi dosedanjimi izkušnjami še bolj odprli oči in razširili obzorja mojega poznavanja.


Zelo zanimiva in koristna so se mi zdela sobotna predavanja o trgovanju z ljudmi oz. modernem suženjstvu. Tam se dobila ogromno novega znanja in spoznanje, da se te stvari resnično dogajajo in vplivajo na nas, oz. ljudi okoli nas. Vsekakor sem dobila spodbudo, da bom v primeru, če bom kdaj opazila kaj podobnega, storila vse v moji moči, da bi pomagala osebi, ki bi morda lahko postala žrtev modernega suženjstva. Če zaključim, mi je to potovanje v London ostalo v zelo lepih spominih in sem hvaležna, da sem bila del tega... (Brigita)Evropska konferenca o modernem suženjstvu, organizirana s strani Wonder Foundation, je v sklopu projekta SEE-ME zbrala okrog 50 mladih. Mladi iz Španije in Slovenije smo predstavili razmere v naših državah, hkrati pa smo prisluhnili mnogim inciativam, ki že potekajo v UK.


Organizatorji so na konferenco povabili strokovnjake, ki so nam z različnih zornih kotov spregovorili o dani tematiki: prof. Coral Dando iz University of Westminister, Heidi Chan, svetovalka za etično trgovanje, Impacct Limited, Emma Crates, novinarka, Gene Alcantara, strokovnjak za imigracijsko pravo ter filmska režiserka Aleksandra Czenczek.


Četudi smo se vsi strinjali, da gre za temačno resničnost današnjega sveta, pa smo bili mladi kljub vsemu optimistični. Zgodbe, katerim smo prisluhnili, so nas spodbudile, da bomo odslej širili zavedanje o tej problematiki tudi med druge v naši okolici, saj nikoli ne moremo vedeti, kdo v naši bližini se srečuje s podobnimi težavami.


Zaključujemo z besedami prof. Dando ob koncu konference. Naj nas spodbudijo k velikodušnosti in odgovornosti, da bomo to res dosegli.

Spoprijemanje s sodobnim suženjstvom bo trajalo eno generacijo - in vi ste ta generacija.

33 views0 comments

Comments


bottom of page